Архієпископ Феодосій звершив Літургію в день свята Походження Чесних Древ Животворящого Хреста Господнього

14 серпня, у день свята Винесення Чесних Древ Животворящого Хреста Господнього та день пам’яті святих мучеників Маккавеїв, вікарій Київської Митрополії архієпископ Боярський Феодосій звершив Божественну літургію. Його Високопреосвященству співслужило духовенство храму.

За богослужінням була піднесена сугуба молитва про мир в Україні та єдність Православної Церкви.

На завершення Літургії архієпископ Феодосій звершив традиційне для цього дня освячення води, меду та зілля. Після відпусту кожен прихожанин отримав у благословення і пригощання баночку з освяченим медом з вінницьких пасік.

Історія свята Винесення Чесних Древ Животворящого Хреста Господнього пов’язана з давньою візантійською традицією обходити зі Святим Хрестом вулиці міста, задля запобігання хвороб, які дуже часто поширювалися на початку серпня. Цього ж дня звершується святкування на честь Всемилостивого Спаса. Воно було започатковане у ХІІ столітті, після перемоги князя Андрія Боголюбського над волзькими болгарами. Ікона Спасителя, перед якою молилися з подякою князь та воїни освітила їх дивним сяйвом, після чого звичай звершувати моління перед образом Спаса в цей день поширився Церквою.

Перегляди (55)

Comments are closed.