«Пам’ятайте наставників ваших» (Євр.13,7) – єпископ Боярський Феодосій звершив заупокійну літію на могилі протопресвітера Феодосія

DSC_0365_новый размер«Пам’ятайте наставників ваших,
які проповідували вам Слово Боже;
і, дивлячися на кінець їхнього життя,
наслідуйте їхню віру» (Євр. 13, 7).

10 листопада вікарій Київської Митрополії єпископ Боярський Феодосій відвідав Лук’янівське кладовище у м.Києві, де у храмі святої великомучениці Єкатерини звершив Божественну літургію. По закінченні суспільного богослужіння Преосвященний владика відвідав могилу багаторічного настоятеля Хрестовоздвиженського храму в м.Києві протопресвітера Феодосія Павловського, де відправив заупокійну літію за о.Феодосієм та матінкою Софією Павловським.

Журнал Московської Патріархії №1 від 1948 р. в некролозі, присвяченому протопресвітеру Феодосію, дає такі відомості про батюшку: Великий і багатий корисною діяльністю шлях пройшов найстаріший і заслужений священнослужитель Київської Митрополії, настоятель Києво-Подільської Хрестовоздвиженської церкви о.Феодосій Павловський. Починаючи своє священиче служіння, протопресвітер Феодосій з 1886 р. по 1917 р. служив в Київській єпархії в селі. Скромний сільський священик, пройшовши поступово всі посади духовної служби, закінчує цей період свого служіння в сані протоієрея на посаді благочинного, а в 1917 році, за одностайним обранням парафіян, переходить в м.Київ в Хрестовоздвиженський храм, де прослужив до своєї кончини.

У Києві о.Феодосій перебував, по обранню духовенства єпархії, членом Єпархіального Ради і протягом 7 років був благочинним храмів Подільського району. Священноначалієм він був увінчаний всіма доступними священику нагородами, аж до сану протопресвітера.

До останніх днів свого життя протопресвітер Феодосій неупустительно й гідно ніс свої пастирські обов’язки і ревно проповідував Слово Боже. Протягом всього його довгого життя о. Феодосія незмінно супроводжувала загальна прихильність та глибока повага з боку всіх, хто його знав. Менше ніж за місяць до кончини прозвучала його натхненна, глибоко в душу проникаюча, проповідь про християнську любов, у Володимирському кафедральному соборі.

13 листопада 1947 р., на 87-му році життя і 62-му році пастирського служіння, отець Феодосій помер. Тихо, в повній свідомості, по ревному виконанні останнього християнського обов’язку, згасле це зразкове, Богом зазначене життя… На відспівуванні храм і Лук’янівське кладовище були переповнені людьми, що молилися. Чин відспівування батюшки звершував Високопреосвященніший Митрополит Київський і Галицький Іоанн (Соколов), Патріарший Екзарх всієї України у співслужінні 22 протоієреїв і ієреїв та 6 дияконів.

СТОЛИЧНИЙ БЛАГОВІСНИК

Перегляди (61)

Comments are closed.