«Сам Бог в ці дні особливо торкається святістю і любов’ю кожного віруючого серця», – служіння та слово єпископа Боярського Феодосія в Неділю після Богоявлення

1DSC_026524 січня, в Неділю 34-у після П’ятидесятниці, після Богоявлення, вікарій Київської Митрополії єпископ Боярський Феодосій звершив Божественну літургію у Хрестовоздвиженському храмі м.Києва. Його Преосвященству співслужило духовенство храму.

На завершення Літургії єпископ Феодосій вимовив проповідь:

Підійшли до кінця святки, коли ми відзначали свята Різдва Христового та Водохреща. У давнину ці два свята Церквою шанувались в один день. Свято називалося Богоявлення. І, дійсно, у двох подіях – Різдва Христового і Хрещення Господнього – перед нами відкривається Богоявлення, коли Бог являє Себе світові як Бог-Трійця.

З часом Церква рознесла ці два свята одне від одного майже на два тижні й цим як би отверзла врата, щоб Богоявлення святкували не одноденно, а тривало. Наш народ назвав ці дні святками. Не тільки через святість подій, що згадуються, а ще й тому, що Сам Бог в ці дні особливо торкається святістю і любов’ю кожного віруючого серця. Багато людей відчувають у ці дні особливу присутність любові Божої. Вони овіяні й освячені тишею, світом і благодаттю. І саме тому святки так улюблені дітьми, адже їх серця особливо відчувають близькість Божу.

Являючи Свою Троїчність у святі Богоявлення, Бог відкриває, що Він є любов. Любов – це і союз Осіб Святої Трійці. Створюючи за Своїм образом і подобою людство, Триєдиний Бог хотів, щоб той же закон любові діяв і в нашому світі, і в людях. Але, на превеликий жаль, після гріхопадіння закон любові не завжди діє у світі. У людському суспільстві тепер так багато ворожнечі, неприязні, заздрості, ненависті і недоброзичливості.

Подібно до того, як темрява не є чимось сама по собі, а лише відсутністю світла, так само і вся злоба світу є не що інше, як відступ від закону любові.

Але кожен з нас може пролити в цей світ трохи світла любові. Більше того, наша задача це зробити – виконанням Євангельського закону любові. У першу чергу в колі своєї родини, друзів, кожен на своєму місці, і так далі – в суспільстві, місті, країні, світі. Для цього нам потрібно виконувати заповіді Христові, читати і вивчати Євангеліє, і намагатися втілити його в життя. І якщо почнемо, таким чином, з виправлення себе, свого життя за законом Євангельської любові, то поступово і в світі навколо нас стане трохи більше світла і менше темряви.

СТОЛИЧНИЙ БЛАГОВІСНИК

Перегляди (97)

Comments are closed.