Служіння та слово єпископа Боярського Феодосія в Неділю 21-у після П’ятидесятниці

3125 жовтня, в Неділю 21-ю після П’ятидесятниці, вікарій Київської Митрополії єпископ Боярський Феодосій звершив Божественну літургію у Хрестовоздвиженському храмі м. Києва. Його Преосвященству співслужило духовенство храму.

Під час богослужіння владикою була прочитана молитва Господу Вседержителю про мир і припинення міжусобної ворожнечі в Україні. На завершення Літургії єпископ Феодосій вимовив проповідь по темі Євангельського читання.

“Сьогоднішнє євангельське читання переповідало нам про те, як Господь наш Іісус Христос зустрічає при вході в місто Наїн похоронну процесію. Мати вдова ховає свого єдиного сина. І Господь, бачачи її горе, говорить їй: «Не плач». А її синові:«Юначе, тобі кажу, встань»(Лк. 7; 13-14). І син, до великої радості матері, воскресає, оживає і встає. Подібним чином Господь під час Свого земного служіння воскрешав людей неодноразово”.

Преосвященний єпископ Феодосій звернув увагу віруючих на те, що цей євангельський уривок розповідає нам не тільки про диво воскресіння отрока. За ним стоїть ще більше і найважливіше диво – воскресіння Господом душ людських, які стали свідками Його чудес і слухачами Його слова. Більше того, втілення Бога Слова – пришестя Месії, Його вчення воскресило саму душу єврейського народу, яка до того часу була майже мертва, гинула. Господь наш Іісус Христос багаторазово викривав неправду вчителів народу, книжників і фарисеїв, їх гордовитість і лицемірство – шлях духовної смерті, по якому вони своїм прикладом вели віруючих в Істинного Бога іудеїв. І ті, хто прагнув Правди, хто готовий був прийняти живу воду Істини – з радістю відгукувався на слова Христові.32

Так само і кожну окрему душу, вбиту гріхом, воскрешає Господь. Але для цього потрібно усвідомити і визнати своюдуховну “мертвість”, потрібно усвідомити, що я живу, відчуваю і мислю не так, як Господь заповідав людині, що мої гріхи є перешкодою між мною і Небом, що я повинен змінитися; в таїнстві Сповіді принести Богу покаяння, і з належною підготовкою та сокрушенням про свої гріхи, через Причастя святих Христових Таїн отримати від Бога воскресіння душі. Воскресла з’єднанням з Христом душа по-іншому сприймає світ, дивиться на навколишні події і людей, робиться здатною жити духовно, йти до Бога, прагнути до Неба.

СТОЛИЧНИЙ БЛАГОВІСНИК

Перегляди (60)

Comments are closed.