«Як близькі нашому народові і нашій Церкві Печерські святі!» – служіння та слово єпископа Боярського Феодосія в Неділю 19-ту після П’ятидесятниці

11 жовтня, в Неділю 19-ю після П’ятидесятниці, день пам’яті Собору преподобних отців Києво-Печерських, що в Ближніх печерах (прп. Антонія) спочивають, вікарій Київської Митрополії єпископ Боярський Феодосій звершив Божественну літургію у Хрестовоздвиженському храмі м.Києва. Його Преосвященству співслужило духовенство храму.

Під час богослужіння владикою була прочитана молитва Господу Вседержителю про мир і припинення міжусобної ворожнечі в Україні. На завершення Літургії єпископ Феодосій звернувся до вірян з проповіддю.

«Як близькі нашому народові і нашій Церкві Печерські святі! Скільки разів на рік ми святкуємо пам’ять Печерських святих!». І в цій рясноті свят, присвячених преподобним отцям Києво-Печерської Лаври, Преосвященний владика відзначив ту велику любов і глибину шанування, з якими в усі часи наш народ оточував своїх святих. Ця любов ніколи не залишалася односторонньою, адже святі допомагають нам, вони допомагають у наших потребах, коли ми їх про це просимо. «До порожньої криниці люди не йдуть», – підкреслив Владика, відзначаючи, що найкращим свідченням допомоги та життя святих після їх смерті, є та кількість людей, які щодня просять і отримують в печерах допомогу від Печерських святих.

Преосвященний владика закликав всіх долучитися цього досвіду і випробувати на собі чудодійну допомогу Печерських святих, яку вони відразу подають у відповідь на щиру молитву і наше тепле до них сердечне ставлення: «Кожен з нас, хто не має ще досвіду спілкування з Печерськими святими і не має досвіду рясної Божої допомоги по їх молитвам, може цей досвід отримати. І цей досвід відкритий кожному з нас. Є необхідність? Якась нужда? У земній якійсь справі, чи в духовній боротьбі, або в тому, щоб налагодилися наші відносини з ближніми … Ходімо в Печери і будемо молитися святим!».

А на прикладі чудесного лову риб Апостолами, про який переповідало сьогодні Євангельське читання, Його Преосвященство показав, як важлива Божа допомога в нашому житті і як важливо просити Його благословення на наші справи, щоб вони були успішними і реалізувалися плідно. Як часто буває, коли, здавалося б, всупереч всім обставинам, все складається найкращим чином – тоді, коли нам допомагає Бог, Зиждитель і Творець!

На закінчення свого слова Його Преосвященство закликав цінувати те, що нам від Бога дано такий привілей – жити поруч з Києво-Печерською Лаврою, великою святинею. Владика порадив, по можливості частіше її відвідувати, звертатися в молитвах до Печерських святих, і побажав, щоб святиня ця була у нас не тільки у словесному вшануванні, а щоб вона освятила та просвітила наші серця.

СТОЛИЧНИЙ БЛАГОВІСНИК

Перегляди (128)

Comments are closed.